Verksamhetsberättelse för Luleå Trädgårdssällskap, 2019

 

Luleå Trädgårdssällskap (LTS) är en ideell förening med anor sedan 50-talet. Föreningen arbetar med att främja och utveckla trädgårdsodling genom föreläsningar, erfarenhetsutbyte, trädgårdsvandringar hos privatpersoner, resor, studiebesök, växtförsäljning mm. Föreningens målsättningar finns uttryckta i stadgarna.

 

Aktiviteter

 

Gröna Bladet                                                                                                          

LTS medlemstidning ”Gröna Bladet” har fortsatt att utvecklas, det pågår ständiga förbättringar. Gröna Bladet kommer ut med ett nummer per år och trycks i 450 exemplar. I medlemstidningen finns årets program med trädgårdsvandringar hos privatpersoner, föreläsningar, resor, växtförsäljning, medlemsförmåner, artiklar, rabattkuponger, medlemskort mm, samt styrelsens kontaktuppgifter.

 

Möten 

Den 9 april 2019 genomfördes LTS vårstämma med årsmöte, på restaurang Lagunen på Sundsgården. Mötet inleddes med ett bildspel från sommarens trädgårdsresor 2018 sammanställt av Lisette Nyström. Efter ordinarie årsmötesförhandlingar gästades Vårstämman av Marianne Wennstig från Hortlax, som berättade om trädgårdsdesign för ca 70 personer.

 

Den 8 oktober 2019 höll LTS medlemsmöte, höststämma, även den på restaurang Lagunen på Sundsgården. Höststämman inleddes med ett bildspel från sommarens trädgårdsvandringar 2019, av Lisette Nyström. Höststämman gästades av Anton Sundin, från Skellefteå, trädgårdsmästare och författare bl a av boken ”Ormbunkar” som han berättade om för ca 60 medlemmar som närvarade. LTS köpte en bok som sedan lottades ut till en lycklig vinnare.

                                           

Föreläsningar mm

LTS har haft föreläsningar i samband med vår- och höststämman, samt bildvisningar.

 

10 februari var det föreläsning med Klara Söderberg från Svensbyn, på Ebeneser. Klara pratade om att ”Odla ätbart i levande jord”. Det var ett välbesökt evenemang.

 

10 mars föreläste Bengt Wennstig från Hortlax, på Ebeneser. Bengt pratade om ”Utan träd ingen trädgård”. Även det ett välbesökt evenemang.

 

Från 1 maj och hela säsongen erbjöd Norrlands Jord & Miljö på Storheden LTS medlemmar handla billigare med 10 % rabatt.

 

Den 16 maj hade Rutviks handelsträdgård öppning av utomhusförsäljningen och LTS fanns representerad med informationsblad. Den 8 september deltog LTS och presenterade föreningen i samband med höstavslutningen på Rutviks handelsträdgård.

 

Trädgårdsvandringar

Att kunna besöka privata trädgårdar uppskattas av de flesta trädgårdsintresserade människor och är en uppskattad inspirationskälla. Under 2019 har LTS fortsatt samarbetet med de övriga trädgårdsföreningarna i Luleå och Boden. Föreningarna har haft ansvar för olika trädgårdsvandringar och andra aktiviteter.

 

De trädgårdsvandringar som LTS har haft ansvar för och som medlemmar i de olika trädgårdsföreningarna hade möjlighet att besöka var:

28 juli hos Carina Korak Bergenudd, som blev en välbesökt vandring.

31 juli hos Lena och Peter Kågström i Alvik Långnäs, även det en välbesökt vandring.

14 augusti fick vi möjlighet att ströva fritt på Hertsö koloniträdgårdar.

 

Nederluleå norra trädgårdssällskap, NNT, arrangerade trädgårdsvandringar:

17 juli hos Carita Hökdahl och Åke Hellström, båda i Södra Sunderbyn.

28 augusti hos Anita och Ronny Johansson som odlar grönsaker och rotfrukter i Brändön.

 

Växtmarknad                                                                                      

LTS anordnade två trädgårdsmarknader under 2019, den 15 juni, med sju säljare och 17 augusti, med fyra säljare. Det kom många personer som fyndade plantor, på våren var det något fler kunder jämfört med på hösten.

 

Resor 

LTS har under 2019 arrangerat en 8-dagars resa till Italien i maj och en 3-dagars resa till Sundsvall i augusti.

                                                                                      

Italien 14 maj – 21 maj 

Den 14 maj 2019 lämnade 31 trädgårdsintresserade Luleå med destination Rom och italienska trädgårdar. I Rom väntade Scandoramas buss och guide på att ta oss till staden och de utvalda trädgårdarna runt om i Latina och senare under veckan till Toscana. På grund av en oväntad strejk av markpersonal på Pisa flygplats, Galileo Galilei, förlängdes resan med en dag. Hemkomst blev den 22 maj.

 

Några av de trädgårdar som stod på programmet var Roseta de Valleranello, en fantastisk rosenträdgård, Ninfa, Villa dÉste och Giardini della Landriana, alla i närheten av Rom. En utflykt till Frascati och påvens sommarresidens, Castel Gandolfo, och vinprovning hanns också med.

 

Norr om Rom besökte vi Villa Lante och Villa Farnese, Italienska premiärministerns sommarresidens, vi stadsvandrade i den medeltida stadskärnan i Viterbo där övernattade vi samt badade i de varma källorna i Terme dei Papa.

 

I Florens gavs tid för annan kultur som de odödliga konstverken i Uffizierna och på stadens alla piazzor som vi upplevde under en stadsvandring, Ponte Vecchio, guldsmedernas bro, över floden Arno besågs. Boboliträdgårdarna, anlagd av familjen Medici under slutet av 1500-talet, intill Palazzo Pitti, var den sista trädgård som stod på agendan innan det var dags att åka mot Pisa med lutande tornet och hemfärd. Där hade vi tur i oturen att få en extra middag o övernattning på ett trädgårdshotell.

 

Sundsvall 9-11 augusti
Den 9 augusti startar vi från Loet, första stoppet var hos Oves Perenner i Ersmark med fika. Där handlade vi buskar och perenner. Resan fortsatte till Lilla Madeira där vi gjorde ett kortare stopp. Resan fortsatte söderut och vi åt lunch på ett värdshus efter vägen.
Därefter gick färden mot Docksta, där besökte vi en konfektyraffär med hemgjorda chokladprodukter. Vid ankomsten till Sundsvall inkvarterade vi oss på hotell Knaust, middag intogs på egen hand.

Andra dagen var första besöket hos Marianne Jansson och Elin Westman i Bredsand som hade fantastiska välplanerade trädgårdar.
Lunchen intogs i Njurunda och vi besökte Simons Handelsträdgård i närheten, han hade en välskött handelsträdgård.
Efter det var det dags för ett besök i Charlottes trädgård innan vi begav oss till Alnön och Catrin Lundgrens trädgård, en mysig trädgård, där fanns också raskatter.
Vi avslutade dagen med ett besök hos Monika Bylund och drack eftermiddagskaffe med
hembakat kaffebröd. Kvällssupé på Hotell Knaust i spegelmatsalen.

Sista dagen påbörjar vi hemfärden och stannar till hos Birgitta Stenberg i Brunne som har ett
stort och underbart orangeri/växthus där hon odlar vindruvor, aprikos, persikor, mm.
Vi stannar till för lunch och eftermiddagsfika under färden och anländer till Luleå lite trötta men nöjda och glada.

Medlemmar 

Antalet medlemmar under 2019 uppgick till 363 hushåll varav 3 hedersmedlemmar eller ca 656 personer. En minskning med 9 hushåll.

 

Styrelsen 

Styrelsen har under året sammanträtt vid sju (7) tillfällen.

I styrelsen har följande personer ingått och haft olika ansvarsuppgifter:

Eva Wassermann, ordförande

Karin Henriksson, kassör, valdes på höststämman

Alexandra Lund Cipolla, sekreterare

Margareta Widgren, ledamot och reseansvarig

Lisette Nyström, ledamot, Gröna Bladet redaktör och webbmaster

Berith Forsberg, ledamot och ansvarig för företagskontakter

Eva Enberg Isaksson, ledamot och kontaktperson mot Studiefrämjandet

Britt-Marie Johansson, vice sekreterare och ledamot

Åke Hellström, ledamot och ansvarig för växtmarknaderna

Anette Boberg, ledamot

Åsa Hansson, suppleant

Bibbi Rånby, suppleant

 

Samverkan  

Luleå samlade trädgårdsföreningar (LSTS) har under året bestått av fyra trädgårdsföreningar, Luleå Trädgårdssällskap (LTS), Nederluleå Norra Trädgårdssällskap (NNT) och Sällskapet Trädgårdsamatörerna (STA) samt Bodens Trädgårdssällskap (BTS).

Två gemensamma planeringsmöten har genomförts under 2019, representanter från LTS styrelse har varit Eva Wassermann, Margareta Widgren och Britt-Marie Johansson. Tanken med samverkan är att samordna aktiviteter, delge varandra aktiviteter som är på gång i respektive förening, samt bjuda in till respektive förenings planerade aktiviteter.

LTS samarbetar även med Studiefrämjandet.

 

Styrelsen för Luleå Trädgårdssällskap 2019

 

Eva Wassermann, ordförande