Verksamhetsberättelse för Luleå Trädgårdssällskap 2023

 

Luleå Trädgårdssällskap (LTS) är en ideell förening som startade i mars 1950. Föreningen arbetar med att främja och utveckla trädgårdsodling genom föreläsningar, trädgårdsvandringar hos privatpersoner, resor, studiebesök, erfarenhetsutbyte, växtförsäljning mm. Föreningens målsättningar finns uttryckta i stadgarna.

 

Aktiviteter


Föreläsningar mm
27/2 LTS arrangerade workshop med fröodling där Ida Lundmark föreläste om fröplantering och fröodling, Ida visade vilka krukor och tråg som är lämpliga vid frösådder. Deltagarna fick även plantera några egna frön. Det bjöds även på ”gofika”. En uppskattad aktivitet, 22 personer deltog.  

26/3 anordnades en föreläsning om ”Hur man bygger upp en villaträdgård från ingenting” med Jenny Malmqvist. 24 personer deltog på föreläsningen.

22/4 Var det en resa till Umeå Trädgårdsmässa, Enbergs buss arrangerade det i samarbete med LTS. Vi hjälpte till att göra reklam för resan genom att ringa runt till trädgårdssällskapen i närheten, vi spred det bland våra medlemmar samt att skriva om den i olika facebook grupper.

25/4 hade vi, LTS, Vårstämma med årsmöte, Vera Vinterbell visade hur man binder fina blombuketter. Även fika och lotteri fanns. 52 personer deltog.

13/5 deltog LTS i en växt- och fröbytardag i Naturskyddsföreningens regi. Bibbi Rånby var vår representant tillsammans med andra lokala trädgårdsföreningar i den årliga Växtbytardagen på Vetenskapens Hus, den arraggerades av Luleå Naturskyddsförening. Det var en välbesökt tillställning och många växter och annat trädgårdsrelaterat bytte tacksamma ägare under dagen. Förutom plantor fanns, fröer, trädgårdslitteratur, trädgårdstillbehör av olika slag att byta till sig. 

17/6 ordnades det en ”bakluckeloppis” på Biltemas parkering. Det var 12 försäljare som sålde plantor och trädgårdstillbehör av olika slag till många intresserade kunder.

10/10 hade vi, LTS, höststämma med föreläsning av Elisabeth Öberg. Hon berättade om ”Odling av udda bärslag i Norrbotten”. 49 personer deltog.

3/12 avslutades året med workshop med kransbindning, Gemila Löfgren Roberts var kursledare. Det var 4 deltagare och 1 kursledare. Det bjöds på julgröt, skinksmörgås och fika.


Trädgårdsvandringar
Flera trädgårdsvandringar har genomförts hemma hos privatpersoner som öppnar sina trädgårdar för oss trädgårdsintresserade. Att kunna besöka privata trädgårdar uppskattas av många av oss som är trädgårdsintresserade och är en stor inspirationskälla.

 

De trädgårdsvandringar som LTS arrangerade och genomförde var, 9/7 hos Jenny Malmqvist och besök hos Kattis Hem och trädgård, en handelsträdgård, båda i Sävast. 6/8 hos Lisette och Lars Nyström i Antnäs och Eva Enberg Isaksson i Bjursträsk. Även detta år, 13/8, var det ett besök på koloniträdgårdarna på Hertsön, dock inte så många som tog sig ut i ösregnet.


Resor


Finland

30/6-1/7 en tvådagarsresa till Jakobstad med flera stopp på vägen ner. Första stoppet var hos Marianne Lindvall i Kalix. Planen var att även besöka Taimitarha Handelsträdgård utanför Torneå men den var tyvärr stängd. Färden fortsatte söderut mot Uleåborg med lunch på Hotell Eden. Ett stopp på Särkän perennataimisto i Arkkukari. Supé och övernattning på Comfort family hotell i Jakobstad. Andra dagen besöktes Sunds Trädgårdscenter, en välsorterad handelsträdgård och Blomqvist handelsträdgård i Lepplax. Leif guidade runt på sin fina handelsträdgård, sedan var det dags för hemfärd. Lunchen intogs i Uleåborg. Stopp i Haparanda med prisutdelning på lotteriet. Börje Pettersson gjorde en fin insats med frågor, tipsrad mm. Han berättade också vad som skulle hända under resans gång. 29 personer deltog på resan.


Skellefteå

4/8 en dagsresa till Skellefteå, vi stannade sedvanligt hos Oves perenner i Ersmark, besökte handelsträdgården i Ursviken och vi fick även besöka Gunilla Lundmarks fina trädgård, även den i Ursviken, samt en vandring i Skellefteå stadspark. Lunchen intogs på Nya Arken i Skellefteå. På hemvägen besökte vi även Gråbergs plant och där vi handlade plantor och genomförde vinstdragning på lotteriet som hade många och fina vinster. 33 personer deltog på resan.

Gröna Bladet

LTS medlemstidning ”Gröna Bladet” utkommer med ett nummer per år och trycktes först i 300 exemplar, sedan ytterligare 50 exemplar. I medlemstidningen fanns årets program med trädgårdsvandringar hos privat­personer, föreläsningar, växtförsäljning, medlemsförmåner, artiklar, rabattkuponger, medlemskort, samt styrelsens kontaktuppgifter.

 

Medlemsmöten


Vårstämma
Vårstämma med årsmöte 2023 genomfördes den 25 april på IOGT-lokalen. Den inleddes med en favorit i repris, bildspelet från trädgårdsresan till London 2014, den var sammanställd av Lisette Nyström. Vera Vinterbell visade hur man binder vackra blombuketter Därefter genomfördes sedvanliga årsmötesförhandlingar. LTS bjöd medlemmarna på kaffe och kaka. Vi hade även lotteri med många vinster bl a buketterna som Vera hade gjort tidigare på kvällen. 52 personer deltog på vårstämman.


Höststämma
Genomfördes den 10/10 på IOGT-lokalen. Ett bildspel från sommaren 2023-års trädgårdsvandringar, det var sammanställd av Lisette Nyström. Elisabeth Öberg föreläste om ”Odling av udda bärslag i Norrbotten”.  LTS bjöd medlemmarna på fika och vi hade som vanligt ett lotteri med många vinster. 49 personer deltog på höststämman.

 

Samarbete med andra föreningar och företag

Under 2023 har LTS fortsatt samarbetet med de övriga trädgårdsföreningarna, Luleå Samlade Trädgårdssällskap (LSTS) Det har inte varit några träffar utan vi har kommunicerat via telefon, e-mail och sms. Vi hoppas kunna fortsätta vårt samarbete även kommande år.

LSTS har bestått av tre trädgårdsföreningar, Luleå Trädgårdssällskap (LTS), Nederluleå Norra Trädgårdssällskap (NTS) samt Bodens Trädgårdssällskap (BTS). Ingen representant för Sällskapet Trädgårdsamatörerna (STA), Koloniträdgårdsföreningen eller Råneå Trädgårdssällskap har deltagit.

Representanter från LTS har varit Eva Wassermann och Anette Boberg.

Tanken med samverkan är att samordna och delge varandra aktiviteter som är på gång i respektive förening, planera så att aktiviteterna inte krockar eller konkurrerar med varandra samt bjuda in till respektive förenings planerade aktiviteter. Därmed finns möjlighet att besöka fler trädgårdar och delta på fler aktiviteter,. Föreningarna har haft ansvar för sina egna trädgårdsvandringar och aktiviteter.

Nederluleå norra trädgårdssällskap (NTS)

De arrangerade en orkidévandring i Sunderbyskogarna med Åke Hällström som ledare.
Trädgårdsvandring hos Pedro Munoz Perez i Gammelstad med daliaodling och besök hos Katarina Larsson i Smedsbyn, under temat ”blommor och grönt”. 
Två resor var planerade, en till Danmark och en till Grodkällan i Arvidsjaur och Moskosel, tyvärr blev de inte av pga för få anmälningar.

Bodens trädgårdssällskap (BTS)

Elisabeth Öberg från Länsstyrelsen berättade om Odling av udda bärslag i Norrbotten.
Årsmöte och föreläsning av Tatjana Henriksson (En plats under solen) "odla utan krusiduller". Biologisk mångfald i din egen trädgård. 22/5 föreläsning av Sofia Hagsand "Ut med gräsmattan och in med ängsmarken". Man hjälpte till med förslag till åtgärder i den egna trädgården.

Arrangerade ”bakluckeloppis” den 18/6 på travbanan i Boden.
BTS organiserade öppen trädgård den 16/7, med sex olika besöksträdgårdar. Det var hos Jenny Malmqvist, Linda Lundborg, Lena Jönsson, Catharina Liljeholm, Kjell Enqvist, Ingrid Harnesk Juntti, Monica Mattsson, Lena Bondestad och slutligen Kerstin Selberg.
Studiebesök på växthuset "Växtzon", Bodens kommuns växthus som värms av spillvärme från datahus.
Trädgårdsresa i augusti till Piteåtrakten.
Föreläsning om hydroponisk odling, med genomgång av de olika metoderna och praktiska tips.

LTS samarbetar även med Studiefrämjandet.


Företag som LTS samarbetar med och erbjöd medlemmarna rabatter på:

 • Buketten i Luleå, 15% på ordinarie priser
 • Rutviks Handelsträdgård i Luleå, 10 % rabatt
 • Blomsterlandet i Luleå, lämnar 20 % den 10/6 på trädgårdsväxter och krukor, ej fruktträd.

 • Norrlands Jord & Miljö på Storheden i Luleå, 10 % rabatt på lösviktsjord
 • Fuxia trädfällning och stubbfräsning i Luleå, 15 % rabatt
 • Byggutrustning i Luleå på Bergnäset, uthyrning av trädgårdsmaskiner, storkundsrabatt
 • XL-Bygg Luleå, 10 % rabatt på hela sortimentet på ordinarie priser
 • Nordsjö Idé & Design i Luleå, 15 % rabatt på lagervaror
 • Beijer byggmaterial i Luleå

 

 • Piteå Handel & Trädgård, 15 % rabatt på ordinarie priser hela året
 • Barbros Perenner & Träd, i Piteå Pålberget, 10 % rabatt för olika växter
 • Sinnenas Ateljé Handelsträdgård i Piteå, 10 % rabatt på träd, buskar och perenner på ordinarie priser
 • Astrant Plant i Norrfjärden 5% rabatt på ordinarie priser

 

 • Fagernäs Trädgård AB i Boden, 10 % rabatt
 • På Lyset i Boden, 10 % rabatt på trädgårdsbelysning
 • Handplockat i Älvsbyn 10 % rabatt på perenner, buskar och träd
 • Bulbs.se på internet, 15 % på ordinarie pris

 

Rabatterna finns på hemsidan; www.luleatradgard.se och i ”Gröna Bladet 2023” för mer information.


Medlemmar i LTS

Antalet medlemmar under 2023 uppgick till 317 hushåll ca 570 personer varav 2 personer är hedersmedlemmar. Margareta Widgren och Ulla-Britt Hällström. Några av äldre medlemmarna har vi tyvärr inte kvar, däremot har vi fått flera nya medlemmar och ökat medlemsantalet med 1 hushåll, under året. Vi har aktivt försökt få fler nya medlemmar, vilket har gett resultat.  

Styrelsen

Styrelsen har sammanträtt vid nio tillfällen under 2023.

I styrelsen har följande personer ingått och haft olika ansvarsuppgifter:

Eva Wassermann, ordförande
Sigbrit Lundberg, ledamot, kassör och ansvarar för medlemsregistret
Margareta Widgren, ledamot, ansvarig för trädgårdsvandringar och resor

Lisette Nyström, ledamot, webbmaster, redaktör för Gröna Bladet samt sköter mailutskick
Berith Forsberg, ledamot och ansvarig för företagskontakter
Eva Enberg Isaksson, ledamot och kontaktperson mot Studiefrämjandet
Anette Boberg, ledamot

Britt-Marie Johansson ledamot och vice sekreterare, hon avgick i samband med årsmötet på vårstämman.
Åsa Hansson och Ragna Boman båda suppleanter, även de avgick i samband med vårstämman.
Anne-Christine Larsson valdes till ledamot och utsågs till sekreterare, hon avgick i december.

Gemila Löfgren Roberts valdes in i styrelsen som ledamot, ny- och fyllnadsval på höststämman, blev utsedd till vice ordförande på styrelsemötet efteråt.

Styrelsen för Luleå Trädgårdssällskap 2023, genom Eva Wassermann, ordförande